Skip to main content

O nama

 

kosmomiMi smo hrišćani koji pripadaju raznim crkvama koje dele tradiciju Anabaptista: Nazareni, Slobodna braća, Menoniti i sl. Anabaptisti su delovali pre Protestantske reformacije. Za vreme Reformacije, u 16. veku, stvorila se Protestantska crkva koja je protestovala (otuda naziv "protestantizam", "protestant") protiv korupcije Rimokatoličke crkve. Poznati lideri Reformacije su bili Martin Luter (u Nemačkoj), Cvingli i Kalvin (u Švajcarskoj). Nažalost, lideri Protestantske reformacije nisu bili prijatelji Anabaptista jer su organizovali žestoka progonstva protiv njih. Dakle, Anabaptisti su bili veoma progonjeni za vreme Protestantske reformacije: mnogi od njih su bili mučenički ubijeni u tamnicama, spaljivani na lomačama, itd. Zbog svih tih progonstava, mnogi Anabaptisti su morali da beže u druge zemlje gde su formirali svoje crkve, koje sada nose razne nazive, kao Menoniti, Nazareni, Slobodna braća, itd.

Mi smo stvorili sajt www.rana-crkva.net za hrišćane koji traže istinu umesto tradicije glavnih struja hrišćanstva. On je za hrišćane koji ne uzimaju zdravo za gotovo svoje hrišćanske tradicije, nego radije uzimaju Bibliju (Sveto Pismo) kao jedini autoritet u svojim životima. Mnogi od nas potiču iz raznih hrišćanskih denominacija, od pravoslavne do harizmatičke, u kojima smo otkrili da im nedostaje duhovna zrelost i iskrena čežnja da se sledi praksa bazirana isključivo na biblijskim principima.

Kroz naša proučavanja Biblije, kao i kroz molitvu, otkrili smo da se praksa i verovanje rane crkve dosta razlikuje od prakse i verovanja današnjih glavnih struja hrišćanstva. Kao što su Anabaptisti, za vreme Protestantske reformacije, želeli da se vrate praksi utemeljenoj samo na biblijskim principima, tako i mi želimo da se vratimo izvornim načelima koja su bila praktikovana od strane hrišćana rane crkve.

Na osnovu naše želje da se vratimo praksi rane crkve, mi smatramo da crkva treba da se odvoji od svake težnje ka političkoj vlasti, odnosno da se ne meša u poslove države. Nadalje, imamo uverenje da jedan hrišćanin ne bi smeo da sledi ovozemaljske zakone koji se protive Hristovom zakonu, koji podrazumeva ljubav prema neprijateljima, miroljubivost itd. Mi ne uzvraćamo zlo za zlo, niti imamo sukobljavajući stav, već radije sledimo Hristova miroljubiva načela koja se mogu naći u Njegovoj propovedi na gori (vidi Evanđelje po Mateju, V - VII).

Razumeti Hristove ideale za Njegovu Crkvu jeste glavna tema ovoga sajta. Ako imate bilo koje pitanje ili komentar, slobodno nam se obratite. Mi imamo iskrenu čežnju za zajedništvom sa ljudima koji žele da budu istinski sledbenici Hrista, puni plodova pravde.