Doktrine i Propovedi

RANA CRKVA

Biblija

e-Biblija

biblijacrlwebBiblija u elektronskom formatu

Ovde možete čitati Bibliju na dva elektronska načina:

  • Kao web stranice
  • Kao pdf-fajl

Opširnije...

Savremeni prevodi i drevni manuskripti

biblemanuscript
Savremeni prevodi Novog zaveta pozivaju se na najbolje i najstarije manuskripte kao na svoj autoritet za mnoštvo izmena i izostavljanja. Ovaj članak istražuje istinitost pretpostavke da su "najstariji manuskripti najbolji".

Savremeni prevodi su sledili u velikoj meri grčki tekst koji su priredili Vestkot (Westcott) i Hort 1881. godine. Na tekst Revidiranog prevoda (Revised Version) iz 1881. uveliko su uticali ovi stručnjaci, a Nestleov tekst je uporedni tekst triju tekstova, Vestkota i Horta, Tišendorfa (Tischendorf) i Bernarda Vajsa (Bernhard Weiss). Vestkot i Hort su prihvatili kao svoj vrhovni autoritet samo dva manuskripta, Alef i B, a oni su među pet drevnih manuskripta na koje se oslanjaju savremeni prevodi.

Opširnije...

Vukov prevod Novog zaveta

slikaKrajem jula 1847 g. izašao je iz štampe Novi Zavjet Gospoda našega Isusa Hrista, Vukov prevod koji je 27 godina ležao u rukopisu.

Sve do 1844 godine Vuk je imao svakojakih teškoća oko izdanja svake svoje knjige, ali ni oko koje nije toliko kao oko ove, zato i veli u predgovoru: "Istorija je ovoga prijevoda, od godine 1815 do danas, vrlo znatna a na mnogo mjesta i smiješna, ali je i duga i široka, za to se za sad mora izostaviti." - Kad su po njegovu izlasku iz štampe poletele razne klevete, on je počeo da je piše, ali je ostala nedovršena, doterao je samo do polovine 1821 godine. Ne manje je znatna i njegova istorija posle štampanja, i zaista je vredno da se obe u celini opišu.

Opširnije...

Hristologija i prevod Novi svet

Koruptnost prevoda Novi svet

watchtowerBez sumnje, Isus Hrist jeste centralna ličnost Svetog pisma: o Njegovoj pobedi nad Sotonom saznajemo još u knjizi Postanja (1. Knj. Mojsijeva 3:15); o Njemu govore sve proročke knjige (Ev. po Luci 24:27; Dela Ap. 3:18); i Njegovom porukom u knjizi Otkrivenja (Otk. Jovanovo 22:16), zatvara se kanon. Možemo reći da Sveto pismo nije tako hristocentrično samo zbog Hristove smrti radi spasenja grešnika (o čemu sve te knjige govore), već i zbog njegove prirode – bogočovečnosti – koja to delo čini savršenim delom. Isusova žrtva za grehe čovečanstva značajna je upravo zato što Isus Hrist jeste utelovljeni Bog:

Opširnije...